keskiviikko 3. lokakuuta 2012

82 yötä jouluun

Hei taas!

Aloin tänään miettiä ensimmäistä kertaa oikeasti mitä aion antaa tänä vuonna joululahjaksi. Mielestäni joululahjojen osto/anto/teko on yksi parhaista asioista joulussa. Sen takia tässäkin blogissa tulee todennäköisesti olemaan aika paljon joululahjapostauksia.

Tänään kuitenkin vuorossa jotain aivan muuta nimittäin pieni tietopaketti joulun tärkeimmästä henkilöstä nimittäin joulupukista ja joulupukin historiasta:

Suomalainen joulupukkiperinne juontaa juurensa nuuttipukkeihin, jotka olivat alunperin nuoria miehiä jotka kiersivät nuutinpäiivänä talosta toiseen pelotellen lapsia pukiksi pukeutuneina. He olivat usein äänekkäitä ja riehakkaita ja tekivät rajujakin kepposia. Usein he saivat juoda alkoholia vierailemissaan taloissa ja näin ollen olivat usein humalassa taloja kietrtäessään. Nuuttipukit olivat pelättyjä hahmoja, eivät siis yhtään niinkuin nykyinen lempeä punanuttuinen joulupukki.

Nuuttipukkiperinne oli voimissaan aina 50-luvulle asti, joskin tällöin pukkeina toimivat lapset ja perinne muistutti enemmänkin virpomista.

Nykyinen joulupukki on sekoitus vanhaa suomalaista perinnettä ja brittiläis-amerikkalaista "coca-cola" pukkia. Länsimaisen perinteen mukaisesti on meidän joulupukillamme punainen kostyymi, valkoinen parta ja hän jakaa lahjoja lapsille. Hänen apunaan toimivat tontut, minikokoiset joulupukit. Joulupukki matkustaa reellä jota vetää porot (jotka saattavat myös lentää). Suurena erona kuitenkin lähes kaikkialla muualla maailmassa pukki tuo lahjat yöllä sillävälin, kun lapset nukkuvat, meillä joulupukki vierailee lapsen kotona jo päivällä. Tämä on perintöä vanhasta nuuttipukista.

Yhteenvetona voitaisiin sanoa, että niin autenttisena kuin me omaa pukkiamme pidämme, se on aika pitkälti sama kaupallinen Santa Claus kuin kaikkialla muuallakin. Mutta kyllä se suomalainen joulupukki on silti se aito ja oikea ;)Nooh, toivottavasti viisastuitte edes hitusen :) Mikä on muuten teidän kaikkein rakkain joulupukkiin liittyvä muistonne?

Hyvää yötä <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti