sunnuntai 7. lokakuuta 2012

78 yötä jouluun

Moikka! Heti alkuun haluan pahoitella sitä etten eilen kirjoittanut. En ollut kotona eikä minulla ollut mahdollisuutta päästä kirjoittamaan. En siis ole lopettamassa bloggailua tai mitään :)

Tämän päivän postauksen on tarkoitus valaista teille eri maiden jouluperinteitä.

Amerikkalainen Joulu

 

Pohjois-Amerikkahan on varsinainen kansojen sulatusuuni ja sieltä löytyykin monenmoista jouluperinnettä. Kerron tässä kuitenkin ns. periamerikkalaisesta joulusta
   Amerikassa joulu näkyy ja pitkälle. Talot koristellaan räiskyvin jouluvaloin ja erilaisin jouluaiheisin koristein, sisällä kuusi on näyttävä ja värikäs.
   Amerikkalainen joulupöytä notkuu herkuista. Perinteisiä jouluruokia ovat esimerkiksi täytetty kalkkuna perunamuusin ja kastikkeen kera sekä kurpitsapiiras. Jouluruoka nautitaan joulupäivänä.
   Joulupukki saapuu jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä lentävillä poroilla ja laskeutuu alas savupiipusta. Hän jättää lahjat kuusen alle ja laittaa makeisia takan yllä roikkuviin joulusukkiin. Jotta pukki jaksaisi lentää pitkän matkan takaisin pohjoisnavalle (jossa amerikkalaiset uskovat pukin asuvan) lapset jättävät hänelle maitoa ja pipareita. Lahjat avataan joulupivän aamuna.
   Jenkeissä joulu kestää vähemmän aikaa kuin skandinaviassa. 25 päivä on pyhäpäivä, mutta sen jälkeen alkaa arki.

Italialainen joulu


Perhe on hyvin tärkeä italialaisessa kulttuurissa ja jouluna sen merkitys vain korostuu. Koko suku kerääntyy runsaan joulupöydän ääreennauttimaan pitkistä aterioista jotka saattavat venyä tuntien mittaisiksi.
   Italiassa joulupukki tuo lahjat jouluyönä. Perinteisesti lahjoja tuovat myös kiltti Befada-noita sekä Lucia neito.
Lähes jokaisella italialaisella perheellä on kotona jouluseimi joka kuvaa jeesuslapsen syntymää. Seimi on yleensä sijoitettu kuusen alle. Seimiä löytyy myös yleisillä paikoilta sekä kirkoista.
   Joulumessu on hyvin tärkeä osa italialaista jouluperinnettä ja se järjestetään lähes jokaisessa kirkossa. Kotiin jäävät voivat seurata paavin puhumista tv:n välityksellä.

Virolainen joulu


Joulu on valtaosalle Viron väestöstä tärkein pyhä. Ennenvanhaan viron ollessa vielä Neuvostoliiton alaisena, oli joulun vietto kuitenkin kiellettyä ja sitä pitikin juhlia salassa. Vielä viron itsenäistyttyäkin välteltiin punaisen värin käyttöä joulukoristeissa sillä se toi ihmisille mieleen kommunismin ja Neuvostoajan.
   Virolaiset ja suomalaiset jouluperinteet ovat hyvin samantapaiset ja isoimmat erot löytyvätkin ruokapöydästä. Virossa syödään laatikoitten ja kinkun sijaan verimakkaraa, hapankaalia ja lämmintä porsaanpaistia. Monessa perheessä pöytää koristaa myös hanhi.
   Ennen joulua jokaiselta isommalta paikkakunnatla löytyy jonkinlainen joulutori. Joulutorilla myydään glögiä ja mausteisia manteleita sekä muuta jouluista. Jouluna  käydään kirkossa ja hautuumaalla. Illan tullen hautausmaata valaisee tunnelmallinen kynttilöitten meri.


Lähteenä käytin rantapallo.fi nimistä sivustoa :)


Varasin ystäväni kanssa extempore matkan köpikseen joulukuuksi ostamaan joulahjoja muille ja tietenkin itselle ;) matka kestää vain pari päivää mutta on silti kiva saada pikku breikki vielä ennen joulua

Hyvää yötä ja kauniita unia <3

  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti