tiistai 25. syyskuuta 2012

90 yötä jouluun

Heipä hei taas! Mulle alkaa itsellenikin pikkuhiljaa selvitä millainen tästä blogista muodostuu. Tavoitteena sellainen joulun superpaketti josta löytyisi vinkkiä monenlaiseen joulupuuhaan, vähän niinkuin jouluinen wikipedia höystettynä tietenkin omilla huomioilla ;) Olen keksinyt kaikkea superhauskaa täksi syksyksi ja talveksi!

Tänään aiheena on joulun historia lyhyesti. Okei, aika kuivan kuuloista, mutta älkää pelätkö, ei tästä mitään romaania tule :DD Tarkoitukseni ei myöskään ole loukata ketään

Mistä joulu on lähtöisin?

Suurin osa ihmisistä liittää joulun vahvasti kristinuskoon, juhlitaanhan silloin sentään Jeesuksen syntymää. Totuus kuitenkin on se, että joulu on juhlana paljon vanhempi perinne kuin koko kristinusko. Nykytutkimuksien valossa näyttää jopa siltä ettei Jeesus olisi edes syntynyt joulukuussa. Kirkon oli järkevä sijoittaa joulu samoihin aikoihin perinteisten juhlien kanssa, näin vanhoja perinteitä oli helpompi muuttaa pikkuhiljaa kristillisempään suuntaan. Monet muinaiset kansat viettivät jokavuotista juhlaa juuri talvipäivänseisauksen aikoihin. Esimerkiksi antiikin roomalaiset juhlivat Saturnia-juhlaa, germaanikansat Yulea ja suomalaiset Kekriä.

Miksi joulua vietettiin?

Keskitalven juhlien ideana oli todennäköisesti valon ja hauskanpidon mahduttaminen kylmään ja pimeään talveen. Niillä saatettiin myös juhlistaa päivän pitenemistä. Myös sadonkorjuu liittyy juhliin (esim. suomen kekri josta kerron lisää myöhemmin ) Sadonkorjuun jälkeen ruokaa oli runsaasti joten juhliminen oli mahdollista.


Siinäpä teille pieni sivistyspläjäys! Lähteinä käytin wikipediaa (rikollisen laiskaa...) sekä tuollaista sivustoa http://www.nic.funet.fi/~magi/metsola/arkisto/juhlat/joulu/historia.html kuvia ei ole (nyyh nyyh), en vieläkään onnistunut saamaan niitä ulos kamerasta...

Nähdään taas, huomenna luvassa lumihiutaleitten askarelua <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti